Theatergroep Lunetics is een theatergroep die op  26 mei 2008 is opgericht door een aantal enthousiaste theatersporters uit de Utrechtse wijk Lunetten. Het begon met een eenvoudig oproepje via flyers bij cultureel wijkcentrum De Musketon (waar ook de meeste voorstellingen en cursussen zouden plaats vinden) en de wijkwebsite www.lunetten.nl.

eerste oproep basis lunetics

historische eerste oproep basis lunetics (let op: geen actuele gegevens)

Aanvankelijk om praktische redenen werd de eerste lescyclus georganiseerd als een cursus,  maar vanaf de eerste bijeenkomst was duidelijk dat het een vereniging zou worden.

oude logo

Als snel waren de Lunetics online, en niet lang daarna was er het obscure logo, geïnspireerd op het Texelse schaap,  (naar een straatnaam uit lunetten) en het landmark-object van de wijk: de Temple of Boom van Rob Birza.  De eerste wedstrijd werd al in 25 oktober 2008 tegen Bruin Tapijt in Amersfoort gespeeld.

eerste wijdstijd Lunetics - Bruin Tapijt, 25-10-2008

De eerste jaren werd er alleen theatersport beoefend, sinds september 2012 worden basiscursussen theatersport verzorgd. In 2014 werden daarnaast de kortere introductiecursus improviseren en de vervolgcursus theatersport aan het cursusaanbod toegevoegd, begin 2016 gevolgd door de wekelijkse inlooplessen theaterimprovisatie op vervolgniveau.

Van 2014  tot 2018 heeft een deel van de groep zich gefocust op longform improvisatietheater, waarnaast korte tijd een tweede groep heeft bestaan die zich juist alleen op theatersport gericht heeft. Behalve de genoemde cursussen is  er momenteel geen actieve wedstrijd/voorstellingsgroep van de Lunetics zelf mee, al zijn er inmiddels twee nieuwe groepen aan de cursussen ontsproten: de Bokkenrijders en sinds 2018 Schroefjes Los. Daarnaast ligt het in de bedoeling nog in 2018 een theatersportgroep speciaal voor jongeren op te richten.