Keith Johnstone
Keith Johnstone (Calgary, ©2017 Erik van der Liet)

Keith Johnstone wordt algemeen beschouwd als één de grondleggers van moderne theaterimprovisatie.

Hij begon zijn werk aan het Royal Court in de jaren vijftig, waar hij toneelstukken regisseerde en manieren zocht om zijn acteurs levendiger en interactiever te maken. Hij en zijn cast vonden dat de improvisatiiescènes die ze speelden om deze uitdaging op te lossen veel leuker waren dan de toneelstukken waarvoor ze bedoeld waren om te oefenen, dus begonnen ze deze improvisaties voor publiek te spelen.

Al snel tourde “The Theatre Machine” door Europa. Keith zou een groep acteurs begeleiden in geïmproviseerde scènes en het publiek werd gek. Niemand had ooit eerder dit theater gezien.

In het Verenigd Koninkrijk had Keith echter een probleem. Censuur was nog steeds van kracht en de wet vereiste dat het kantoor van de Lord Chamberlain scripts goedkeurde voor alle uitvoeringen. Dit was duidelijk niet mogelijk voor de Theatermachine. Keith schreef de Lord Chamberlain een brief waarin hij suggereerde dat een van zijn “lakeien” aan de zijkant van het podium zat tijdens hun shows en een belletje riep als er iets gebeurde wat hij afkeurde, maar er kwam geen antwoord uit. Toen de universiteit van Calgary hem een ​​hoogleraarschap aanbood, nam hij het meteen.

In Calgary richtte hij het Loose Moose Theatre op en vond Theatresport uit, die zich snel over heel Noord-Amerika en het grootste deel van Europa verspreidden. Het was een directe inspiratie voor Whoses Line Is It Anyway en is nog steeds ’s werelds meest populaire vorm van openbare improvisatie.

Keith geeft nog steeds les, regisseert, schrijft toneelstukken en inspireert nieuwe generaties improvisatoren. Zijn boeken “Impro” en “Impro For Storytellers” zijn nog steeds in druk en worden ten zeerste aanbevolen.