Nieuwsbrief
Ontvang onze nieuwsbrief!
twitter Bird meer info...!
Fout
  • MMS Blog needs PHP's IMAP extension to function. Read more

Literatuur

Weblinks

Literatuur over (improvisatie)theater

Toont # 
1 Andre Besseling - Theater vanuit het Niets
Kan je theater ter plekke bedenkenij André Besseling zegt in Theater vanuit het niets dat het kan en wat belangrijker is: hoe dat kan. Vanuit zijn ervaring als docent, acteur en maker van improvisatietheater beschrijft hij in dit boek de vele voorbereidingen en oefeningen die nodig zijn voor het maken van een geïmproviseerde voorstelling. Het boek is een handleiding voor iedereen die wil leren improviseren - beginner en gevorderde. Samenwerking, accepteren van elkaars ideeën en fouten durven maken, zijn hierbij sleutelbegrippen. Het fenomeen improvisatietheater wordt zeer uitgebreid beschreven en er is veel aandacht voor de meest populaire vorm: Theatersport. Het boek heeft een bijlage met honderdveertig spelvormen die bij theatersport worden gebruikt, een haast onuitputtelijke bron voor acteurs, regisseurs en docenten.
2 Keith Johnstone - Impro; Improvisatie en theater
Het standaardwerk op gebied van theatersport. In dit boek beschrijft Keith Johnstone hoe hij vanuit zijn achtergrond in het onderwijs het nu in leerde zien van de vormende kracht van de verbeelding. Ook de basisprincipes van theatersport als accepteren, status en de ander laten stralen komen hier aan bod.
3 Keith Johnstone - Impro; Improvisation and the theatre (Engelstalig)
De originele Engelstalige versie van het oorspronkelijke boek van Keith Johnstone. Volgens sommigen beter dan de Nederlandse vertaling (-;
4 Keith Johnstone - Impro for storytellers
Naast het eerste Imrpo-boek van Johnstone een Msut-read voor ware liefhebber van improvisatie en het vertellen van verhalen (uiteraard de basis van geïmproviseerd theater).
5 D. Elzinga / R. Smallegoor - Toi, toi, toi
Theatersport is improvisatietheater. Voor iedereen die hiermee bezig is, of bezig wil gaan, is er nu een overzichtelijk lesboek c.q. naslagwerkje. In Toi Toi Toi staan warming-ups, oefeningen en spelvormen. Er wordt ingegaan op een aantal belangrijke thema's bij theatersport, zoals accepteren, samenwerken en verhaalopbouw. Ook wordt de geschiedenis van theatersport beschreven, en wordt uitgelegd hoe een heatersportvoorstelling – een 'wedstrijd'- in zijn werk gaat.